Kan men iemand besmetten met kanker?

Vijf Zuid-Amerikaanse presidenten en ex-presidenten, waaronder Hugo Chavez van Venezuela, kregen onlangs de diagnose kanker te horen. Chavez stelde zich openbaar de vraag of Amerika de vijf kankerslachtoffers niet opzettelijk hadden geïnjecteerd met de doodsbedreigende ziekte. Het United States Department of State, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, ontkende formeel de insinuatie van Chavez. Kan men eigenlijk iemand – al dan niet opzettelijk – besmetten met kanker?

In theorie zouden Amerikaanse geheimagenten Chavez kunnen geïnjecteerd hebben met kankercellen. Maar iemand inspuiten met kankercellen is niet voldoende om hem de ziekte te geven, omdat het ‘abnormale weefsel’ tot een ander gebied van het lichaam moet doordringen om daar te groeien. En wanneer iemand een injectie met kankercellen zou krijgen, dan zal zijn immuunsysteem het vreemde weefsel onmiddellijk aanvallen en vernietigen. Men is er trouwens nog nooit in geslaagd bij iemand kanker te veroorzaken door hem of haar te injecteren met kankercellen.

Het is zo goed als uitgesloten om bij iemand kanker te veroorzaken, maar men kan wel de kansen om kanker te ontwikkelen verhogen door bijvoorbeeld:

* het inplanten van een stralingsapparaatje ter grootte van een zaadje. Een apparaatje met een intense stralingsfactor kan misschien na weken of maanden voldoende schadelijke straling veroorzaken. Probleem is dat het apparaatje niet onopgemerkt in iemands lichaam kan geplaatst worden, het kan enkel via een katheder of operatie.
* grote hoeveelheden aflatoxine aan het dieet toe te voegen. Aflatoxine wordt geassocieerd met leverkanker. Of door de persoon in contact te brengen met biologische agenten die kanker verwekken. Helicobacter pylori voor maagkanker, humaan papillomavirus voor baarmoederhalskanker en anale kanker. Maar deze vormen bieden geen enkele waarborg voor de effectieve ontwikkeling van kanker. Bovendien is dit een tactiek die niet op korte termijn werkt.
* een blootstelling aan dodelijke radioactieve straling; de meest efficiënte werkwijze.

De eerste onderzoeken naar het injecteren van kanker bij mensen is al een halve eeuw oud. In de jaren 50 van vorige eeuw injecteerde Chester Southam honderden mensen – gezonde mensen en kankerpatiënten – met kankercellen. Southam had niet de bedoeling mensen te besmetten met kanker, maar wilde ontdekken hoe het menselijke immuunsysteem deze dodelijke cellen zou vernietigen.

Southam was zo zeker dat het immuunsysteem de kankercellen zou vernietigen dat hij het niet nodig vond om zijn patiënten over de kankerinjecties in te lichten. Geen enkele patiënt van Southam heeft door zijn injecties kwaadaardige gezwellen gekregen. De oncologen van vandaag bevestigen dat de experimenten van Southam weinig risico inhielden voor het proefkonijn, maar Southam werd wel gesanctioneerd voor frauduleuze praktijken.

In 2009 was een Taiwanese arts de laatste om kankercellen te injecteren bij mensen. Hij injecteerde baarmoederkankercellen in gezonde patiënten als onderdeel van een verzekeringsfraude. Ook hier ontwikkelde geen enkele patiënt kanker. Vandaag injecteren ethische wetenschappers enkel nog kankercellen in proefdieren.

Lees meer op:

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=8551

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Terrorisme en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s